al contingut a la navegació Informació de contacte

El poble de Vilanova de Segrià

El poble de Vilanova de Segrià es troba a 255 m d’altitud, en un petit planell a la dreta del canal de Pinyana, voltat d’hortes

13217623Master.jpgEn un extrem de l’antiga vila closa, un xic enlairada, es destaca l’església parroquial de Sant Sebastià, de transició del romànic al gòtic, amb absis semicircular i cartel·les tolosanes i façana de dos vessants; es conserva la imatge de Sant Salvador, que ha estat considerada un pantocràtor del segle XIII. La parròquia havia tingut diverses fundacions, com la capella de Santa Maria, fundada per Joan Viacamps el 1458, de la qual foren patrons els Nebot, senyors de Montalé i terratinents del poble. Al lloc on s’alçava Castellnou de Segrià s’ha edificat un modern xalet entre els vestigis dels antics murs de pedra picada. L’eixample modern segueix l’eix de la carretera.

La festa major se celebra el cap de setmana més proper al 20 de gener, en honor al patró d’aquesta localitat, Sant Sebastià. Es fa processó, missa i repartiment de pa beneït. El cap de setmana més proper al 16 de juliol s’escau la festa major d’estiu. El febrer, per Santa Àgueda, se celebra la festa de les dones, les Àguedes (les dones casades) i Apol·lònies (les dones solteres). L’1 de maig es fa la festa de les Cassoles.